Всі категорії новин
Президент Федерації баскетболу Латвії: Ми намагаємось допомагати, захищати інтереси України на міжнародній арені

Президент Федерації баскетболу Латвії: Ми намагаємось допомагати, захищати інтереси України на міжнародній арені

В п’ятницю, 17 березня, у Києві відбулась зустріч президента Федерації баскетболу України Михайла Бродського, міністра молоді та спорту України Вадима Гутцайта та президента федерації баскетболу Латвії Раймондса Вейоніса.

Читайте: У Києві відбулась зустріч президентів федерацій баскетболу України, Латвії та міністра молоді і спорту

По завершенні офіційної частини візиту Раймондс Вейоніс розповів прес-службі ФБУ про мету поїздки та враження від перебування в Україні.

- Яка першочергова мета вашого візиту до Києва?

- По-перше, звичайно, зустрітись із колегами. Коли розпочалася війна, так вийшло, що Латвія стала державою, яка прихистила українських баскетболістів. Ми прийняли багато молоді, школярів, а національні збірні – чоловіча, а згодом і жіноча – проводили свої домашні офіційні матчі у Ризі. Так створився перший зв'язок з українцями і мені захотілося особисто побувати в вашій країні.

По-друге – ми приїхали зустрітися з певними посадовими особами, наприклад, з президентом ФБУ Михайлом Бродським та міністром спорту і водночас президентом НОК України Вадимом Гутцайтом.

- Про що говорили на зустрічі с міністром та президентом ФБУ Михайло Бродським?

- У ситуації, коли Міжнародний олімпійський комітет думає повернути російських та білоруських спортсменів, нам потрібно діяти спільно. Для нас – це дуже поганий жест. Я впевнений, що поки йде війна в Україні, поки росія як агресор знаходиться тут, не може бути й мови про їх повернення.

Важливо було проговорити загальні принципи, яких ми могли б надалі дотримуватися на міжнародній арені. Плюс особисто побачити та почути про ситуацію в країні, щоб ми могли ще більше розповідати про те, що відбувається в Україні.

- Знаю, що однією з тем розмови були вибори у Раду ФІБА-Європа. Можете розповісти, яку тут позицію ви обговорили?

- Справді, у травні будуть чергові вибори у ФІБА-Європа. Як нам відомо, росія планує виставляти своїх кандидатів у Раду, у різні комісії. Звісно, перший та найбільш важливий крок – щоб російські та білоруські представники не були обрані. Для цього нам потрібно поєднати зусилля. Тому ми тут.

На зустрічі погоджували позиції на виборах, координували дії. Звичайно, кожні держави самі вирішують, кого підтримати, але курс має бути єдиний – росіян та білорусів, якщо вони висунуть кандидатів, ми не повинні підтримувати. Людям, які представляють країну-агресора, немає місця в міжнародних організаціях.

- Федерація баскетболу Латвії є однією з ключових фігур у нещодавно сформованій коаліції північноєвропейських федерації, країн Балтії та федерації Польщі. Наскільки до вашої позиції прислухається ФІБА?

- Звичайно, з нами почали рахуватись, бо ми бачимо, що коли Україна робила певні кроки, заяви, коли ми окремо задавали питання, то було важко доносити свою позицію. Тому у нас утворилася коаліція дев'яти держав і ми іноді зустрічаємося. Частіше це онлайн зустрічі.

Читайте: ФБУ звернулась до ФІБА через позицію МОК щодо росіян

У нас єдина думка – треба робити все максимально можливе, щоб не допустити російських та білоруських спортсменів на міжнародні спортивні арени поки що йде війна.

Стосовно ФІБА, то, наприклад, цього тижня ми мали онлайн зустріч перед поїздкою в Україну і до нас приєднався генеральний секретар ФІБА Андреас Загкліс. Тому нас слухають, нас чують, і ми сподіваємося, що кількість держав у коаліції зростатиме.

- Наскільки в світі зараз ще актуальна тема війни в Україні? У нас є відчуття, що для декого ще починає відходити на другий план.

- Рік війни минув і люди, політики, економіки втомлюються і є моменти, що деякі процеси сповільнюються. І важливо не давати цьому траплятися. Ми повинні підтримувати цей ритм, щоб інші держави не розслаблялися.

Насправді, не всі досі розуміють, що відбувається в Україні. І що далі певні країни територіально від України, то тим важче їм зрозуміти вашу ситуацію. Вони інакше думають, інакше це сприймають. Особливо у рамках світового ФІБА, де є Африка, Америка, яким важко зрозуміти багато речей. Тому важливо, щоб були такі друзі, як ми, які зможуть розповісти, що відбувається.

- Дуже вам за це дякуємо. Насправді, з Латвії та й взагалі країн Балтики останнім часом багато візитів. Наприклад, напередодні до Києва приїхав прем'єр Латвії Кріш'яніс Каріньш...

- Так вийшло, що Латвія, Литва, Естонія та Польща з першого дня війни стали великими друзями України. Латвія віддає на допомогу Україні 0,5% ВВП. Для маленької держави це дуже багато. Але ми розуміємо, що у скрутний момент поряд мають бути твої справжні друзі.

Насправді, ми теж добре відчуваємо, що переживає Україна. Три країни Балтії та Польща. Для нас росія також потенційно ворог, як вона є ворогом для України. Тому ми намагаємось допомагати, захищати інтереси України на міжнародній арені.

- Ну і на сам кінець, розкажіть про ваші враження від візиту до України?

- Це була одна з цілей візиту - особисто побачити, що, незважаючи на те, що йде активна фаза війни, у вас знайдена можливість, як не зупинити життя взагалі.

Ми відвідали матч української Суперліги і я приємно вражений, що в Україні є спортивне життя, поряд з війною грають у баскетбол, це захоплює. У вас йде чемпіонат, він можливо нижчий за рівнем попереднього сезону, але важливо, що ігри відбуваються.

Новини по темі
Команда Франківськ-Прикарпаття U-15 стала другою в Суперфіналі EGBL Команда Франківськ-Прикарпаття U-15 стала другою в Суперфіналі EGBL
Українська команда успішно виступила на турнірі в Литві
Вітаємо президента ФБУ Михайла Бродського з Днем народження! Вітаємо президента ФБУ Михайла Бродського з Днем народження!
Сьогодні свій День народження відзначає президент ФБУ Михайло Бродський.
Помер легенда рівненського баскетболу Сергій Шемосюк Помер легенда рівненського баскетболу Сергій Шемосюк
Не стало засновника Пульсара та баскетбольної школи Рівненщини
Вітаємо Олександра Волкова з ювілеєм! Вітаємо Олександра Волкова з ювілеєм!
Легендарний український баскетболіст святкує 60-річчя
Вітаємо з ювілеєм Володимира Драбіковського Вітаємо з ювілеєм Володимира Драбіковського
Генеральний секретар ФБУ святкує 65-ювілей
Помер чемпіон Європи та призер чемпіонату світу Вадим Гладун Помер чемпіон Європи та призер чемпіонату світу Вадим Гладун
Вадим Гладун пішов з життя на 87 році життя після сердцевого нападу
Прощання з Володимиром Єрмаковим та Артемом Козаченко відбудеться у Києві 26 лютого Прощання з Володимиром Єрмаковим та Артемом Козаченко відбудеться у Києві 26 лютого
Юні українські баскетболісти стали жертвами озброєного нападу в Німеччині
Старий Луцьк провів благодійний турнір Разом до Перемоги Старий Луцьк провів благодійний турнір Разом до Перемоги
БК Старий Луцьк-Університет та друзі клубу збирали кошти для ЗСУ
Артем Козаченко помер у лікарні Артем Козаченко помер у лікарні
18-річний український баскетболіст став другою жертвою нападу
ФБУ висловила подяку опікуну та школі Володимира Єрмакова та Артема Козаченко ФБУ висловила подяку опікуну та школі Володимира Єрмакова та Артема Козаченко
Федерація баскетболу України висловлює свою щиросердну подяку Марсіну Хансену та школі ART GIANTS DŨSSELDORF
Володимир Драбіковський: У гравця збірної на першому місці має бути патріотизм Володимир Драбіковський: У гравця збірної на першому місці має бути патріотизм
Генеральний секретар Федерації баскетболу України рішення щодо жорсткого покарання гравців, які без поважної причини не прибудуть у розташування збірної.
Помер олімпійський чемпіон Анатолій Поливода Помер олімпійський чемпіон Анатолій Поливода
На 77 році життя не стало легендарного українського баскетболіста.
Баскетболіста Бориса Завацького визволено з полону Баскетболіста Бориса Завацького визволено з полону
Борис Завацький на початку 2000-х грав у Вищій лізі за харківський Політехнік, а в 1999 році ставав чемпіоном України з баскетболу 3х3, а днями повернувся з полону, в якому перебував 21 місяць.
А ти займаєшся спортом? Візьми участь у всеукраїнському опитуванні А ти займаєшся спортом? Візьми участь у всеукраїнському опитуванні
Міністерство молоді та спорту України працює над тим, щоб якомога більше людей в Україні займалися спортом.
Баскетбольний календар 2024: головні події року Баскетбольний календар 2024: головні події року
Розповідаємо, коли заплановані головні баскетбольні події року
Головні моменти баскетбольного 2023 року Головні моменти баскетбольного 2023 року
Згадуємо разом, яким нам запам’ятається рік, що минає.
З Новим роком! З Новим роком!
Сподіваємось, 2024-й подарує найголовніше - перемогу і мир.
П'ять матчів року в українському баскетболі, які варто передивитись П'ять матчів року в українському баскетболі, які варто передивитись
Підбірка баскетбольних матчів в українському баскетболі за 2023 рік, які варто переглянути ще раз в очікуванні нових яскравих емоцій
Віктор Кобзистий загинув у Львові внаслідок ракетного обстрілу Віктор Кобзистий загинув у Львові внаслідок ракетного обстрілу
Під час ракетної атаки по Львову загинув екс-гравець збірної України та відомий тренер