Всі категорії новин
Євген Мурзін про ЄвроБаскет, відбір на Чемпіонат світу і майбутнє збірної України

Євген Мурзін про ЄвроБаскет, відбір на Чемпіонат світу і майбутнє збірної України

- Якщо говорити про чемпіонат Європи загалом, то скажу, що поїхали туди ми не оптимальним складом. Однією з найбільших втрат стала втрата капітана Кирила Фесенка, який мав травму, також, як ви знаєте, влітку робили операцію Сергію Гладирю, були ще травмовані той же Рябчук Саша. До останнього я розраховував і на те що зможе приєднатися до нас і Пух Джетер, і Олексій Лень, й інші хлопці, які грають у Америці, але тим хто приїхав, висловлюю свою подяку, за ту роботу, яку було зроблено, за тонни поту пролитого на тренуваннях, за їхню участь, за той результат, якого ми досягли разом на цьому чемпіонаті.

- Євгене Вікторичу скажіть, наскільки впевненими у собі були гравці чи не вплинув на результат їхній настрій чи були вони готові психологічно?
-Для нас дуже важливою була перша гра, від неї залежав психологічний стан, ви бачили цю гру, ми не впоралися зі Шредером, Бенцінгом, 2 баскетболісти забили нам понад половину очок, ми билися і доволі непогано моментами захищалися, але зупинити Шредера не змогли, навіть збірна Іспанії теж не зупинила Шредера, хоча там більш представницький склад гравців. Це був важкий момент для нас, ми розуміли, що від цієї гри дуже багато залежить. Перемога нам була необхідна для того щоб налаштуватися на гру і з італійцями, і з грузинами. Італійці розстріляли нас з периметра, переважно Белінеллі, представляти його не треба. У кожній з команд нашої групи були гравці з НБА, крім нашої, навіть у Ізраїля був Каспі, який багато років провів у НБА. З грузинами ми виходили битися, грали без капітана, без Кравцова, різкий біль у спині не давав йому можливість не те що грати, навіть знаходитися на лаві, проте до гри з Ізраїлем наш лікарський склад зміг його відновити у лавах, він грав на уколах, але суттєво допоміг команді. Ці матчі пролетіли дуже швидко, ніби і результат задовільний, але усе одно хотілося б і зі словенцями більш гідно виступити і поборотися за 1/4, але не вийшло. 

- Наскільки важка травма Саші Мішули, як скоро він може повернутися у гру, адже початок сезону незабаром?
- Перед цим матчем він виходив на майданчик розім'ятися, але грати не зміг би. Я, гадаю, що у нього не настільки серйозно усе і десь за тиждень він відновиться. 


- Що можете сказати по Пустовому, адже він видав серію хороших матчів, грав впевнено, агресивно став одним із лідерів збірної?
- Можу сказати, що його оцінили усі, навіть Грег Поповіч, який був на одній із наших ігор, теж цікавився, збирав інформацію що це за гравець. Артем показав дійсно якісний баскетбол і я радий за нього, що він розкрився, завжди вірив у цього гравця, адже знав його потенціал. Раніше йому було важко завоювати місце у стартовій п'ятірці із граючим Фесенком і здоровим Кравцовим, зараз помітний його прогрес, бажання досягти ще більшого. 

- Як вплинула на перебіг гри зі словенцями травма Олександра Мішули чи був би іншим результат матчу із його участю?
- Я абсолютно переконаний в тому, що він вплинув би на результат, він з тих гравців, які можуть повести вперед команду, самотужки вирішити результат, що він неодноразово робив у тому числі і у Дніпрі було багато знакових ігор, у яких саме його активність приводила до перемоги. Це була важка втрата для нас. Якщо ви пам'ятаєте цю гру, то 4 фоли, які дали Лукашову одразу на старті зменшили нашу агресивність, тому це була важлива втрата.

- Чи побачили ви якісь нові тенденції у грі, якщо так, то які і як будете використовувати їх у подальшій роботі, можливо уже у відборі на Чемпіонат світу?
- Баскетбол постійно розвивається, я налагодив контакти із різними тренерами, з тим же Кокошковим ми переписуємося, з Мессіною, з Петровичем з Хорватії, Багацкіс дуже сильно допомагав ще у минулому сезоні, завдяки йому я їздив на стажування у Дарушафаку і у Маккабі Тель-Авів. Найбліьша пробема зараз патріотизм,  бажання убиватися у кожному матчі. Не секрет, що у збірній гравці не заробляють, у збірній вони представляють свою країну, відстоюють її честь. Що стосується нашої команди, то я вдячний хлопцям, вони показали наш потенціал, показали, що баскетбол є в Україні, що федерація працює на правильному шляху, радий за них і пишаюся. Ще після перемоги над Грузією, я сказав їм це. Збірна Грузії дуже сильна і показувала хороший баскетбол, особливо у товариських іграх, тоді як у нас була лише 1 перемога над Румунією. Збірна Грузії добре пройшла цей період на найвищому класі. Обіграти збірну Греції на турнірі у Греції, збірну Сербії, але ми виявилися сильнішими. Безумовно є певні напрацювання і я їх буду використовувати. Ви лишень подивіться куди рухається баскетбол, він прискорюється, стає більш фізичним, дуже мало часу на прийняття рішень, усе йде у бік прискорення і збільшення фізичного контакту. Багато тактичних взаємодій як у захисті так і у нападі. У кожного тренера є свій стиль, він його дотримується, під нього підбирає склад. У збірних, як правило, тренер віддає перевагу тим гравцям, які готові битися у кожній грі. Якщо хтось не викладається на 100% на майданчику, то віддають перевагу іншому.

- Далі матчі кваліфікації до Чемпіонату світу збірна буде грати на очах своєї публіки, кого бачите ви у команді чи зміниться склад?
- Сказати щось важко, ми тільки-но тепло попрощалися з хлопцями, тому говорити щось рано. Зміни будуть, але не думаю, що будуть дуже суттєвими.

- Зараз багато хто критикує систему відбору з відведеними вікнами. Чи підходить вона збірній України? Схоже можуть не доїхати багато гравців з НБА і Євроліги?
- В цілях розвитку і популяризації, у цілях зібрати повні зали - можуть бути проблеми. Так, це хороший варіант для молодих гравців, для тих хто із іменитими гравцями у складі не міг пробитися у заявку. Однозначно не можу сказати чи добре це чи погано для нас. На сьогоднішній день у нас у складі немає жодного представника Євроліги і НБА, але суперники у нас імениті, титуловані. Ви бачили, який склад у збірної Латвії на Чемпіонаті Європи? Мабуть найкращій за усю історію Латвії. Збірна Туреччини, яка, думаю зробить правильні висновки і уже чув що займається натуралізацією американця. Група непроста, буде цікаво.

- Вам як тренеру легше буде чи складніше працювати у такому форматі, адже не треба буде приділяти увагу фізичній підготовці, адже серед сезону гравці будуть приїжджати уже у добрих кондиціях, з іншого боку менше часу на підготовку?
- Жіночі збірні уже пройшли цей цикл підготовки на ЄвроБаскет і наша команда впоралася прекрасно, я вважаю. Фізичній підготовці однозначно менше часу будемо приділяти, а за той короткий період зберемо максимум інформації по суперниках. Хлопці професіонали, доволі легко хапають інформацію, перебудовуються, але труднощі будуть. Часу мало, не зручно, але я вірю у хлопців. Ми будемо в однакових умовах з нашими суперниками.

- Чи скасувала гра Дениса Лукашова перспективи натуралізації гравця на позицію першого номера?  
- Денису Лукашову було важко і я дуже вдячний Олександру Липовому за те що він узяв на себе той обсяг роботи, яку довелося виконувати у збірній, адже при травмованому Мішулі, Денису Лукашову було важко витримати увесь обсяг, увесь навал, проти нього грали дуже щільно і, дійсно, багато суперників були дуже потужними. Я думаю, що на сьогоднішній день один Денис не закриє цю позицію і треба думати про підсилення. Це питання треба вирішувати. Якщо у передній лінії у нас є резерв, можна пошукати серед молодих гравців і хлопців, які грають за кордоном, тут більш менш порядок, то у задній лінії не так усе добре.

- Чи плануєте когось залучати із молоді?
- Я зараз отримав рекомендації від усіх тренерів по різних вікових категоріях, усіх збірних U-18, U-20, від тренера студентської збірної Плеханова, але є питання досвіду, наскільки ці гравці можуть узяти на себе відповідальність. Тому що у нашій команді зараз гравці, які пройшли Чемпіонат світу, 2 або 3 ЄвроБаскети, вони мають колосальний міжнародний досвід. Завжди зміна поколінь відбувається болюче, але наступний Чемпіонат Європи 2021 року. Уже цього року у нас середній вік команди був 27, для порівняння у Німеччини 24,5.

- Не шкодуєте, що зараз не узяли молодих гравців у команду?
- Для багатьох гравців збірної - ця Європа була останньою у силу віку, але про це я не шкодую. Ці хлопці заслужили вихід на фінальну частину, старалися і робили усе для того щоб дати у кожній грі максимальний результат.

- Які команди вас здивували на цьому чемпіонаті?
- Мені дуже подобається стиль гри збірної Словенії, мені подобається те як ішла збірна Латвії, вчора була шикарна гра Словенія - Латвія, високого класу виконавці. Одноосібним фаворитом виглядає збірна Іспанії, монстром європейського баскетболу, у них теж йде зміна поколінь, приходять молоді гравці але ані на грі, ані на результаті, це ніяк не відбивається. Настільки вони потужні в усіх лініях. Просто радієш за гравців цієї команди. Вони фаворити, а з ким зустрінуться важко сказати. Чесно скажу і від Хорватії більшого чекав, і від Франції. Здивував і виліт Литви на цій стадії.

- Чого чекаєте від сьогоднішньої гри Італія - Сербія. Вона буде сьогодні на Хспорті і з обома збірними ви грали цього літа?
- Є перевага у збірної Сербії, так у них травмовані гравці, не рівний виступ по ходу турніру, але таке враження що Італія грає на межі, тому що 6-7 гравців несуть усю ігрову відповідальність, якщо вони добре відновляться, то у них є шанс, але я схиляюся до Сербії.

- Уже пролунала думка, що межа нашої нинішньої збірної - це перемоги над Грузією та Ізраїлем, але якщо прагнути більшого перемог над грандами європейського баскетболу, то треба змінювати кадрову політику?
- Я розумію про що ви говорите, мені теж хотілося б грати краще і бути вище, пройти далі. Я бачу тільки один варіант - зібрати найсильніший склад. У нас є талановита молодь, яка грає у NCAA, є гравці у НБА, якщо посилимося у першій позиції то будемо виглядати конкурентно, я говорив багато з ким і усі говорять, що прогрес у збірної України помітний, йде повільний підйом. Ви як максималісти, і я теж, хотіли б одразу, але тяжко. Тяжко без конкурентного чемпіонату, де такі ігри, які гартують гравців, без допомоги держави, адже є дуже багато аспектів, які треба здолати. Ми рухаємося, але потихеньку. Великих провалів немає, але хотілося би більшого. Я сам завжди мріяв і на Олімпіаду потрапити і стати на будь-яку сходинку п'єдесталу. Думаю це мрія усієї України, допомагайте, можете критикувати, я нормально до цього ставлюся.

- Хто вас здивував зі знаком "+", а хто зі знаком "-"?
- Мене здивувала уся команда, здивувала своїм ставленням, своєю роботою, від мене ви не почуєте поганого слова хоч про когось, те що всередині команди, те буде усередині, я це не буду виносити на загал. Про приємне - це будь-ласка, наприклад здивував Пустовий, в усіх відношеннях приємний хлопець, я побачив його прогрес і не лише я, дуже багато цікавилися хто такий Артем Пустовий.

-  Можете сказати за рахунок кого із молоді будете шукати підсилення команди чи будуть якісь експерименти?
- Якщо можна дайте мені ще трохи часу. Зміни у складі будуть, однозначно, я у цьому переконаний, але наскільки вони будуть експериментальними поки ще рано говорити. Треба зібрати інформацію по гравцях і по планах, потім зможу відповісти на це питання.

- Як Вам організація цього ЄвроБаскету і у Стамбулі, і у Тель-Авіві?
- Шикарно приймав Ізраїль, враховували усі побажання жодних питань не виникало, тренувальна зала, резервна зала, ігрова зала усе на найвищому рівні. Дуже сподобалося і у Туреччині. Трішки незвично, що усі 16 команд в одному готелі, але повне спілкування з усіма це добре, організація на найвищому рівні.

- ЄвроБаскет у 4 країнах - це добре?
- Якщо говорити про популяризацію, то так. Румунія не вийшла з групи, але я дивився і бачив повна зала у Румунії на матчі проти Іспанії. Люди прийшли подивитися, підтримували команду, раділи кожному результативному кидку. Бачив як у Ізраїлі прийшли на останню гру, вболівали за команду, хоча матч уже нічого вирішував, лишень відповідальність перед вболівальниками. Повна зала стоїть і скандує, я гадаю - це добре. Коли не будь буде і у нас чемпіонат Європи і впевнений багато людей прийдуть у новий палац порту.

- Як ви гадаєте питання з гравцями з НБА для нас закрите?
- За нинішньою схемою, НБА не відпустить жодного гравця на відбірні матчі, хіба що улітку. Ми граємо у листопаді, у лютому і влітку, тільки на ось ці матчі влітку є варіанти, витягнути гравців, та ж ситуація може бути і з гравцями Євроліги, адже є певна неузгодженість.

- А як самі баскетболісти, бажають, адже були випадки, коли не хотіли приїжджати.
- Хочуть. У цій ситуації, я з усією відповідальністю кажу, адже володію цією інформацією, вони хочуть. Не хочуть їхні агенти, не хочуть тренери можливо чи клуби, бояться щоб ті отримали травму, але гравці хочуть.

- Ще одне питання по відбору на Чемпіонат світу, вам як тренеру яка форма відбору краще через ЄвроБаскет чи з окремим турніром, як це буде зараз?
- Якщо ми говоримо суто про баскетбол, це одне, а якщо про популяризацію - це інше. Ви знаєте, який був відбір на Чемпіонат світу, з тим складом, який сьогодні у нас є це дуже важко, через відбір і відсутність гравців з НБА і Євроліги шансів у нас більше. Однозначно сказати не можна. Те що буде більше домашніх ігор це звісно добре, буде можливість їх добре організувати і та гра, яка була у Києві зі збірною Словенії, повна зала, приємно грати, гадаю це на плюс.

Новини по темі
Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА
Національна збірна України втратила одну позицію після матчів в лютому
Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі
Головний тренер збірної України підбив підсумки першого вікна кваліфікації Євробаскету-2025
Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025 Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025
Розігруючий збірної України — в топі за одним з ключових статистичних показників
Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні
Головний тренер та гравець збірної України — про матч проти Португалії
Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025 Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Перше відбіркове вікно збірна Україна завершила без перемог
Перший матч за 24 роки: історія протистоянь України та Португалії Перший матч за 24 роки: історія протистоянь України та Португалії
Національні команди зіграють у відборі на Євробаске-2025
В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями
Відбулись зміни в двох історичних рейтингах кращих гравців національної збірної України
Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ
Національна команда підтримала українських героїв та запросила на гру проти Португалії
Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія! Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія!
Чоловіча національна команда зіграє у відборі на Євробаскет-2025 в Ризі
Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025 Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча збірна України знаходиться на останньому місці після стартового туру в своїй групі
Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть
Головний тренер та капітан збірної України — про матч проти Словенії
Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025 Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча національна збірна з поразки розпочала кваліфікацію на чемпіонат Європи
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Відео 22.02.2024
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Національна команда стартує у новому відбірковому циклі