Всі категорії новин
Володимир Драбіковський: У гравця збірної на першому місці має бути патріотизм

Володимир Драбіковський: У гравця збірної на першому місці має бути патріотизм

Днями Виконком Федерації Баскетболу України ухвалив рішення щодо покарання гравців, які без поважної причини не прибудуть у розташування Національної збірної України. Відтепер гравцю за таке рішення загрожує відсторонення від баскетболу до двох років.

Зокрема, у разі систематичного (2 та більше разів) невиправданого неприбуття гравця на виклик ФБУ для проходження медичного обстеження та/або участі в тренувальних й інших заходах з підготовки до змагань та/або в міжнародних офіційних змаганнях у складі збірної команди України, окрім зазначених в цій частині санкцій, до гравця може бути застосована санкція у вигляді дискваліфікації (заборони здійснювати будь-яку діяльність, пов’язану з баскетболом, зокрема адміністративну, спортивну та ін.) терміном від 1 до 2 років.

Це рішення Виконкому для сайту ФБУ прокоментував генеральний секретар Федерації баскетболу України Володимир Драбіковський.

- Рішення Виконкому викликало великий резонанс в баскетбольному середовищі. Чим викликано рішення про запровадження санкцій до гравців, які відмовляються від виклику до збірної?

- По-перше, варто зауважити, що у нас завжди були санкції з цього приводу. Вони були не такі жорсткі як зараз, але вони були, як до гравців, так і до клубів, і ніколи федарація за свою історію не запроваджувала таких санкцій. Але зараз змінились часи і змінилась ситуація в Україні. Сьогодні наша країна знаходиться у стані війни і кожен з нас має робити все, щоб наблизити нашу перемогу. Кожен на своєму фронті має робити максимально все, що від нього залежить.

Наші хлопці та дтвчата захищають країну в окопах, а спортсмен-збірник має захищати честь українського прапора. Переважна більшість наших гравців це прекрасно розуміюті і живуть цією ідеєю. Однак є і ті, яким потрібно зробити надзусилля аби приїхати зіграти за збірну. Ось саме це не є нормальним! Якщо є такі випадки, то про таких людей має знати українська спільнота і розуміти яких "героїв" ми виховали, а точнішге не довиховали. Ми дуже сподіваємося, що таких випадків у найближчий час не буде і нам не доведеться застосовувати санкції. Водночас, у нас є гіркий досвід літнього вікна чоловічої збірної, де дехто з тих, хто міг допомогти команді, відвернувся від неї. 

- Цю тему піднімав уже у своєму коментарі Михайло Бродський після матчів Олімпійської пре-кваліфікації, коли він висловив сподівання, що турнір в Стамбулі змусить декого задуматись. Комусь з гравців варто вже переживати з приводу рішення Виконкому?

- Хочу сказати, що за останній рік були випадки, коли гравці не з'являлись у розташування національної збірної з різних причин. Ми в кожному випадку розбирались, розмовляли і поки ні до кого ніяких санкцій не застосовували. Але ми дуже стурбовані, що у такий непростий для України час дехто відривається від наших реалій.

Справді така проблема є, і не лише в чоловічій збірній, а й в жіночій. І Михайло Бродський, коли спілкувався президентом ФІБА-Європа Хорхе Гарбахосою, обговорив це питання. І якраз Гарбахоса розповів, що в Іспанії в законі про спорт прописано, що до спортсмена, який не з'являється до збірної (у всіх видах спорту), може застосовуватись дискваліфікація на два роки. І така норма діє не лише в Іспанії.

До речі, є така практика і в Україні. Наприклад у Федерація волейболу України, а я тісно спілкуюсь з президентом Михайлом Мельником, який мені підтвердив, що у волейболі давно за таке є дискваліфікація, та не даються таким гравцям міжнародні трансфери. Але там в європеській організації дещо інші регламентні вимоги до трансферів.

- Не завжди приїзд в збірну залежить лише від бажання гравці. Наприклад, НБА не відпустить баскетболіста грати за збірну посеред сезону. Чи буде це вважатись поважною причиною?

- Ми розуміємо, що НБА не відпускає своїх гравців на матчі під час регулярного сезону, але це питання врегульовано ФІБА. До цих гравців у нас немає претензій, але коли у них є можливість, вони повинні приїхати в збірну, скажімо на літні вікна чи на збори. Але ці ж хлопці могли б іншим допомогти Україні'. Якщо ти виступаєш у НБА і не можеш приїхати у збірну, візьми і перерахуй певну суму коштів на ЗСУ, зроби це публічно, підбадьорь інших, не відмовчуйся, будь ласка! Я ще раз повторюсь, кожен з українців зараз має працювати на своєму фронті. Не можеш вийти на майданчик - допоможи ЗСУ, наблизь нашу перемогу!  

Взагалі, ми завжди з розумінням ставимося до проблем гравців, ми знаємо, що непросто грати закордоном, нести тягар і відповідальність легіонера. І кожен конкретний випадок – особливий. Завжди керівництво ФБУ, тренери збірної з розумінням до цього ставляться. Але не треба спекулювати на цьому.

Гравець може бути травмований, у нього можуть бути інші проблеми, але якщо прийшов виклик до збірної – будь ласка, поясни. Не може бути такого, що мені тренер клубу сказав не їхати і я не приїхав – це не нормально. У випадку травми гравець теж повинен приїхати до збірної, пройти медобстеження, щоб лікарі збірної провели обстеження та зробили висновок наскільки усе серйозно.

ФБУ не хоче вбити кар’єру гравця. Ні в якому випадку. Для нас важливо, щоб гравець грав, розвивався, прогресував і показував хороший баскетбол на міжнародному рівні, але якщо такі люди є і вони відмовляються грати за прапор збірної і прапор України, то напевно ми маємо озвучити їх ім'я громадськості і вжити заходів. Країна має знати "своїх героїв".

- Санкції, і зокрема можлива дискваліфікація, поширюється на змагання під егідою ФБУ?

- Дискваліфікація поширюється на внутрішні змагання, але застосовуючи санкції до спортсменів, ми будемо повідомляти про це ФІБА та Національні федерації країн, а також ЗМІ. Чи захочуть федерації працювати з такими гравцями? Велике питання... Та навіть, якщо це так буде, гравець не зможе отримати від ФБУ більше нічого, ми його просто не будемо помічати, доки він не відбуде дискваліфікацію. А її відбути потрібно, якщо він звісно хоче себе пов'язувати з українським баскетболом, чи повертатися в український чемпіонат, або догравати свою кар'єру в Україні.

Але мені б хотілось, щоб насправді це питання на цьому ми закрили і, щоб ми не розглядали жодного випадку неприїзду до збірної без причини.

Грати за свою країну, де ти народився, вивчився, подорослішав і став особистістю - це велика честь і в мирний час, а зараз тим більше. Коли ті, з ким ти ріс чи перетинався, з ким ти перетинався разом на одному майданчику пішли зі зброєю в руках захищати рідну землю, то і ти зобов’язаний не повертатись спиною до своєї країни.

В інших видах спорту є випадки, коли спортсмен тільки но був на передовій, а вже їде на чемпіонат України й виграє його. Це надихає. Надихає і приклад нашого воїна та гравця Суперліги - Петро Глушко, який вночі відбиває ракетні атаки, а вже вдень, якщо у нього є така можливість, виступає за свій "Старий Луцьк".

Ще раз повторюсь, переважна більшість українськиїх збірників - патріоти! Ну і не варто забувати, що гра за збірну – це великий шанс, щоб підняти індивідуальний рейтинг. І коли твоя збірна потравляє на чемпіонат Європи, то це вітрина, це можливість показати себе і отримати кращий контракт на наступний сезон. Але це звичайно на других ролях. На першому плані має бути патріотизм.

Новини по темі
ФІБА продовжила відсторонення росії та Білорусі до грудня 2024-го ФІБА продовжила відсторонення росії та Білорусі до грудня 2024-го
Відсторонення продовжено до наступного засідання центральної ради
Команда Франківськ-Прикарпаття U-15 стала другою в Суперфіналі EGBL Команда Франківськ-Прикарпаття U-15 стала другою в Суперфіналі EGBL
Українська команда успішно виступила на турнірі в Литві
Вітаємо президента ФБУ Михайла Бродського з Днем народження! Вітаємо президента ФБУ Михайла Бродського з Днем народження!
Сьогодні свій День народження відзначає президент ФБУ Михайло Бродський.
Помер легенда рівненського баскетболу Сергій Шемосюк Помер легенда рівненського баскетболу Сергій Шемосюк
Не стало засновника Пульсара та баскетбольної школи Рівненщини
Вітаємо Олександра Волкова з ювілеєм! Вітаємо Олександра Волкова з ювілеєм!
Легендарний український баскетболіст святкує 60-річчя
Вітаємо з ювілеєм Володимира Драбіковського Вітаємо з ювілеєм Володимира Драбіковського
Генеральний секретар ФБУ святкує 65-ювілей
Помер чемпіон Європи та призер чемпіонату світу Вадим Гладун Помер чемпіон Європи та призер чемпіонату світу Вадим Гладун
Вадим Гладун пішов з життя на 87 році життя після сердцевого нападу
Прощання з Володимиром Єрмаковим та Артемом Козаченко відбудеться у Києві 26 лютого Прощання з Володимиром Єрмаковим та Артемом Козаченко відбудеться у Києві 26 лютого
Юні українські баскетболісти стали жертвами озброєного нападу в Німеччині
Старий Луцьк провів благодійний турнір Разом до Перемоги Старий Луцьк провів благодійний турнір Разом до Перемоги
БК Старий Луцьк-Університет та друзі клубу збирали кошти для ЗСУ
Артем Козаченко помер у лікарні Артем Козаченко помер у лікарні
18-річний український баскетболіст став другою жертвою нападу
ФБУ висловила подяку опікуну та школі Володимира Єрмакова та Артема Козаченко ФБУ висловила подяку опікуну та школі Володимира Єрмакова та Артема Козаченко
Федерація баскетболу України висловлює свою щиросердну подяку Марсіну Хансену та школі ART GIANTS DŨSSELDORF
Володимир Драбіковський: У гравця збірної на першому місці має бути патріотизм Володимир Драбіковський: У гравця збірної на першому місці має бути патріотизм
Генеральний секретар Федерації баскетболу України рішення щодо жорсткого покарання гравців, які без поважної причини не прибудуть у розташування збірної.
Помер олімпійський чемпіон Анатолій Поливода Помер олімпійський чемпіон Анатолій Поливода
На 77 році життя не стало легендарного українського баскетболіста.
Баскетболіста Бориса Завацького визволено з полону Баскетболіста Бориса Завацького визволено з полону
Борис Завацький на початку 2000-х грав у Вищій лізі за харківський Політехнік, а в 1999 році ставав чемпіоном України з баскетболу 3х3, а днями повернувся з полону, в якому перебував 21 місяць.
А ти займаєшся спортом? Візьми участь у всеукраїнському опитуванні А ти займаєшся спортом? Візьми участь у всеукраїнському опитуванні
Міністерство молоді та спорту України працює над тим, щоб якомога більше людей в Україні займалися спортом.
Баскетбольний календар 2024: головні події року Баскетбольний календар 2024: головні події року
Розповідаємо, коли заплановані головні баскетбольні події року
Головні моменти баскетбольного 2023 року Головні моменти баскетбольного 2023 року
Згадуємо разом, яким нам запам’ятається рік, що минає.
З Новим роком! З Новим роком!
Сподіваємось, 2024-й подарує найголовніше - перемогу і мир.
П'ять матчів року в українському баскетболі, які варто передивитись П'ять матчів року в українському баскетболі, які варто передивитись
Підбірка баскетбольних матчів в українському баскетболі за 2023 рік, які варто переглянути ще раз в очікуванні нових яскравих емоцій