Всі категорії новин
Володимир Рижов різко розкритикував позицію Медведенка та згадав його вчинок у збірній

Володимир Рижов різко розкритикував позицію Медведенка та згадав його вчинок у збірній

   Президент столичного “Динамо-НПУ”, екс-тренер жіночої (чемпіон Європи 1995-го року) та чоловічої національних збірних України Володимир Рижов дав інтерв’ю сайту ФБУ. У ньому функционер та тренер прокоментував завдяки чому столичний клуб зумів зробити переворот у верхній частині турнірної таблиці жіночої Суперліги та виграти Кубок України. Також Володимир Іванович торкнувся теми рішення виконкому ФБУ, щодо виключення з нього Станіслава Медведенка і пригадав, як дворазовий чемпіон НБА не з’явився в аеропорт перед вильотом національної збірної.

Володимире Івановичу, принагідно вітаємо ваш клуб зі здобуттям Кубка України, який нещодавно виграла ваша команда. Склалося враження, що “Динамо” у головному матчу турніру невимушено розібралося з головним фаворитом змагань – “Київ-Баскетом”.

Дякую. Кубок України – для мене самого став хорошим відкриттям. Цього сезону я вперше побачив матч нашої команди на такому високому рівні і абсолютно безпорадною команду “Київ-Баскета”. Як не дивно, це відбулося у фінальному матчі Кубку України. Багато що виходило у нас, взаємодії працювали, ми показали свої сильні сторони і змогли приховати слабкі. Велика робота була проведена тренером Володимиром Володимировичем (Рижов молодший). Щодо суперника, то думаю “Київ-Баскет” просто розслабився в сезоні раніше потрібного. Команда на якийсь час знизила до себе вимоги і цим моментом “Динамо” скористалося. До того ж, у жіночому баскетболі є одна специфічна особливість – якщо у гравців гра не клеїться, то вона не клеїться у всіх. Щось подібне я спостерігав у фінальному матчі від “Київ-Баскету”.

Після перемоги у Кубку України ви ще раз обіграли цього суперника на його ж майданчику і знову це зробили з розгромним рахунком. У кулуарах уже заговорили про нового фаворита чемпіонату – про “Динамо”, Ви з цим погоджуєтесь?

І так, і ні. Ми ставимо максимальні цілі перед собою завжди і всюди. Ще раз повторюсь, що цього сезону була проведена дуже серйозна робота тренерським штабом. “Динамо” зараз показує хороший баскетбол. Ми йшли вперед і хотіли досягнути максимального результату у Кубку України, зараз така ж мета і в чемпіонаті, упевнений, що нас чекає дуже цікава розв’язка сезону.

Читайте: Динамо-НПУ виграє Кубок України

Велике значення для командної гри на сьогодні мають дві американські легіонерки Кійс і Морріссет. У порівнянні з минулим сезоном вам вдалося вгадати з легіонерами. У цьому теж елемент успіху?

Думаю що так. Але більше хоті в би акцентувати увагу на іншому. У минулому сезоні ми намагалися нашим гравцям дати можливість себе повністю проявлять, але сезон ми завершили лише на 6-му місці. У цьому сезоні ми робимо акцент на цих двох легіонерах. Насправді ці гравці не якогось захмарного рівня, але їх виокремлює одна важлива особливість. Вони неймовірно працьовиті, постійно виконують те, що від них вимагаєш і не зупиняються у своєму прогресі. Я думаю, що до цих якостей потрібно придивитися українським молодим гравцям не лише з нашої команди. Якщо у цьому додати то рівень чемпіонату може суттєво вирости.

Кого вважаєте головним конкурентом київських клубів за нагороди жіночої Суперліги?

Я почну не з приємного. Завдяки деяким рішенням нашого директорату чемпіонату думаю зачепиться за медалі “Франківськ”. Зараз поясню. Через якісь там проблеми цей клуб пропустив цілий ряд ігор у першій частині чемпіонату. У цей період “Франківськ” міг отримати 5-6 поразок і з великими труднощами боровся б за шістку. А так вийшло, що цій команді вдалося доукомплектуватися під кінець сезону і уже зараз у них є кадрова перевага у порівнянні з тим же Бердянськом і Рівним. Фініш чемпіонату буде дуже цікавий, але мені шкода,  що одна команда знаходиться дещо у вигідніших умовах.

До речі, про рівень, за останні 3-4 роки національна першість відчутно додала у конкуренції. Фактично 7 клубів можуть опинитися у четвірці, а питання про переможця відкрито ледь не у кожній грі.

Очевидно, що наш чемпіонат став значно цікавішим, майже за усіма матчами цікаво стежити, є можливість дивитися трансляції. Що було раніше, зі старту сезону ми мали 2-3 команди, решта мучилися, в результаті одна з команд ставали чемпіоном – інші були в призах. Уже в минулому сезоні на місце у четвірці реально претендували шість команд, більшість з них були приблизно одного рівня.

   З мінусів, які я бачу – це, на жаль, повільний прогрес нашої молоді. Її вдосталь в Суперлізі і це наше майбутнє, але, на жаль, вони майже не прогресують. Негативно впливає на їх розвиток кілька чинників, один з основних – слабка підготовка після юнацького баскетболу. Це очевидно і це треба розуміти та щось робити. Молодим гравцям просто не вистачає навиків аби скласти конкуренцію досвідченим. Фактично вони вчаться уже тут, а не в дитячих школах, а за таких умов відразу програють конкуренцію та сідають далеко за спини досвідченим гравцям. Тут є прогалина і у цьому плані потрібно працювати, думаю це може стати наступним кроком для розвитку жіночого баскетболу, який дійсно прогресує у нас. На це обов’язково потрібно звернути увагу того ж Виконкому ФБУ поряд з іншими, менш важливими темами.

Ви зараз навмисно торкнулися теми Виконкому, через останній випадок з виключенням Медведенка?

Саме так. Зрозуміло, що мене турбує усе, що відбувається в українському баскетболі, я дивився трансляцію з цього Виконкому. Це однозначно правильне рішення, мене дивує, що хтось з цього хоче зробити якийсь скандал. Замість цього я б порадив Медведенку пригадати свої вчинки, коли він, зсилаючись на температуру, не приходив в аеропорт і забував, що таке збірна України. Зараз він робить, якісь гучні заяви.

   Насправді усе дуже просто. Кожен президент бачить свій шлях розвитку баскетболу. Сьогодні є ФБУ з легітимно обраним президентом, який реально робить кроки у розвитку баскетболу і більшість клубів та обласних федерацій можуть розділити цю думку, водночас з’являється людина, яка висловлює критику та невдоволення. У такій ситуації є прекрасний вихід. Ця людина має власноруч вийти з виконкому ФБУ, лише потім розпочати свою критику та на наступних виборах у президенти ФБУ висунути свою кандидатуру. Ті хто зараз критикують були ж у виконкомі ще при Волкові. Хто заважав їм розвивати баскетбол?... Якщо ж ти входиш до виконкому то потрібно постійно вносити лише розумні передові рішення, а не заважати працювати. Якщо так не виходить, то потрібно закінчувати рішенням яке і прийняв виконком.

Читайте: Станіслава Медведенка виключено зі складу Виконкому ФБУ

Ви торкнулися теми температури. Це історія кваліфікації до чемпіонату Європи 1999-го року, коли ви були головним тренером чоловічої збірної України?

Так. Ми летіли на важливий матч кваліфікації чемпіонату Європи у Македонію, а Медведенко просто взяв і не прийшов в аеропорт. Почали шукати Славу, виявляється у нього температура і він прийняв рішення не летіти з командою. Я йому кажу: “Що за температура? Ми тебе по дорозі вилікуємо, це питання двох пігулок”…

Прекрасний вчинок… В результаті ми полетіли без нього і на чемпіонат Європи так і не кваліфікувалися. Тоді ж ми не піднімали це питання у пресі, кому потрібен такий імідж, але цей випадок залишиться в історії. Тому перш ніж когось критикувати потрібно завжди починати з себе.

Новини по темі
Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА
Національна збірна України втратила одну позицію після матчів в лютому
Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі
Головний тренер збірної України підбив підсумки першого вікна кваліфікації Євробаскету-2025
Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025 Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025
Розігруючий збірної України — в топі за одним з ключових статистичних показників
Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні
Головний тренер та гравець збірної України — про матч проти Португалії
Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025 Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Перше відбіркове вікно збірна Україна завершила без перемог
Перший матч за 24 роки: історія протистоянь України та Португалії Перший матч за 24 роки: історія протистоянь України та Португалії
Національні команди зіграють у відборі на Євробаске-2025
В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями
Відбулись зміни в двох історичних рейтингах кращих гравців національної збірної України
Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ
Національна команда підтримала українських героїв та запросила на гру проти Португалії
Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія! Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія!
Чоловіча національна команда зіграє у відборі на Євробаскет-2025 в Ризі
Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025 Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча збірна України знаходиться на останньому місці після стартового туру в своїй групі
Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть
Головний тренер та капітан збірної України — про матч проти Словенії
Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025 Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча національна збірна з поразки розпочала кваліфікацію на чемпіонат Європи
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Відео 22.02.2024
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Національна команда стартує у новому відбірковому циклі