Всі категорії новин
Юрій Процюк: У нас складні суперники на чемпіонаті Європи, але все залежитеме від нас самих

Юрій Процюк: У нас складні суперники на чемпіонаті Європи, але все залежитеме від нас самих

Вже завтра, 22 серпня, національна жіноча збірна України з баскетболу 3х3 розпочне свої виступи на чемпіонаті Європи у Відні.

У складі нашої команди зіграють Кристина Філевич, Анжеліка Ляшко, Міріам Уро-Ніле та Тетяна Юркевічус..

Чемпіонат Європи 3х3: склад жіночої збірної України

Про вибір складу, а також про вихід збірної U-23 на чемпіонат світу прес-служба ФБУ поспілкувалась з головним тренером жіночої збірної 3х3 Юрієм Процюком.

Про склад на чемпіонат Європи

В порівнянні зі складом, який грав у відборі на чемпіонат Європи і виборював путівку на континентальну першість у нас одна зміна – у Відні не зіграє Оксана Моллова за сімейними обставинами.

На заміну їй до збірної запросили Тетяну Юркевічус – гравця з великим досвідом гри 3х3, яка грала в минулому році на чемпіонаті Європи і в минулі роки грала в фіналах чемпіонату світу та Європи серед студенських команд. Хоча цього року вона не грала за національну збірну України 3х3, але в Тані є досвід виступів в змаганнях найвищого рівня з баскетболу 3х3 , а її уміння боротись за підбір мʼяча заслуговує на повагу. Ще багато чого позитивного можна сказати про Таню, та й з мотивацією грати за Україну в цей важкий для країни час все гаразд,

Хочу подякувати ФБУ за роботу з клубами і самим клубам дівчат, що вони відпустили їх на чемпіонат Європи.

Про суперників

У нас складні суперники в групі – Франція і Італія, плюс перспектива виходу на Іспанію в плей-офф. Це все топ-збірні Європи, але все залежитеме від нас самих, від концентрації, дисципліни, від уміння використати свої сильні сторони в грі, тому що в досвіді ми точно не поступаємось нашим суперникам. Вважаю, чим важче суперник, тим більше повинно бути мотивації здобути перемогу в цих іграх і тим цінніші ці перемоги.

Франція з олімпійського складу зробила три зміни, але ця збірна має чотири склади і важко сказати, який з них оптимальних, а який умовно "другий-третій". З тим "олімпійським" складом ми багато грали, десь вже добре вивчили їх. Але на Олімпіаді вони зайняли останнє місце, тому зміни логічні.

Все одно я вважаю Францію головним фаворитом чемпіонату Європи. Думаю, вони будуть вдвічі більш мотивовані після Олімпійських ігор. Гра з ними для нас буде дуже важливою.

Але я вірю в наших дівчат, в їх не поступлений характер і знаю що вони докладуть максимум зусиль, щоб гідно представити нашу країну у фіналі чемпіонату Європи.

Про готовність команди

Все залежатиме від налаштування команди на конкретну гру. В баскетболі 3х3 не можна розслаблятись, треба на кожну гру виходити з максимальною концентрацією. Досвіду у дівчат достатньо, вони готові, знають велику кількість сетів і транзицій, командних взаємодій, багато уваги приділено командній роботі в захисті, а також дівчата розуміють, що грають за Україну. В цей важкий час особливо баскетболісток не треба мотивувати.

Про вихід на чемпіонат світу U-23

Чоловіча та жіноча збірні України 3х3 зіграють на чемпіонаті світу U-23

Перед стартом Ліги націй 3х3 я говорив, що ми ставимо перед собою задачу виходу на чемпіонат світу U-23 і це проміжне завдання ми виконали. Це лише перший крок і попереду важка робота підготовки до світової першості.

В рамках підготовки окрім зборів ми запланували участь молодіжної збірної на етапі Жіночої серії у Дебрецені на цих вихідних. Для них це гарна мотивація.

Збірна України на етапі Жіночої серії 3х3 у Дебрецені зіграє молодіжним складом

При цьому варто зазначити, що ми граємо на рік молодшими дівчатами, які ще й наступному році зможуть грати за збірну U-23. У цих баскетболісток великий потенціал. Вони отримають досвід гри з дорослими в Жіночій серії, на чемпіонаті світу і в наступному сезоні цей потенціал треба буде реалізовувати. Звичайно, на чемпіонат світу ми теж не поїдемо просто так, будемо грати на перемоги. Налаштування і запал дівчат дозволяє розраховувати на гарний результат.

- Про склад на ЧС U-23

На жаль є кадрові проблеми – капітан молодіжної збірної U-23 Вероніка Космач отримала травму і на днях перенесла операцію. Але Вероніка залишається в команді, її досвід в баскетболі 3х3, який вона передає партнеркам по молодіжній збірній України, дуже важливий перед найголовнішими стартами сезону, якими є участь у фіналі чемпіонату світу. На даний час Вероніка в тренерському складі готує дівчат до етапу Жіночої серії в Дебрецені. Це підтверджує, що у нас гарний мікроклімат в команді і це важливо для дівчат, які довіряють Вероніці.

Зі складом ми ще не визначились. У нас окрім дівчат, які поїдуть в Дебрецен, є молоді Ірина Бугайова, Євгенія Безкоровайна, розраховуємо на Ксенію Панькіну і Дар'ю Дубнюк, яка відновилась після травми і вже почала готуватись в клубі до нового сезону. У Дубнюк є велике бажання зіграти на чемпіонаті світу і зараз ФБУ веде спілкування з її клубом, щоб її відпустили на наш останній збір і на світову першість. Я, як тренер, хотів би бачити її, адже вона має великий досвід в баскетболі 3х3 і вона б підсилила команду.

- Про систему збірних 3х3

Взагалі варто відзначити, що у нас в баскетболі 3х3 вибудувана єдина структура підготовки всіх збірних, вироблена програма розвитку, тому  у разі таких ситуацій, як зараз з травмами лідерів, у нас є молодші дівчата, які можуть їх замінити, знаючи всі наші транзиції, сети.

Тут я хотів би відзначити всю нашу команду – моїх помічників Дмитра Неволіна і Валерія Жартуна, Ольгу Алексейчик, яка працює зі збірною U-18, скаутінгом займаються Денис Спиридонов і Валерій Журжій, тренера з фізичної підготовки Андрія Протаса, за медичний напрям відповідають Наталія Космач і Іван Котляр. У нас сформувався гарний тренерський штаб, який разом працює задля спільної мети розвитку жіночого баскетболу 3х3 в Україні.

Вироблена правильна стратегія, яка вже працює. Другий рік поспіль ми зіграємо на чемпіонаті Європи дорослою збірною, а також в найближчі тижні Україна буде представлена на чемпіонатах світу для збірних U-18 і U-23.

Плюс ми зараз боремось за потрапляння на чемпіонат світу серед дорослих на наступний рік, куди вийдуть топ-10 європейських збірних по рейтингу. Ми дев'яті і поруч Австрія, але далі маємо запас над іншими збірними.

Новини по темі
Збірні України U-23 на чемпіонаті світу 3х3: розклад матчів та відеотрансляція 13 вересня
Відео 12.09.2024
Збірні України U-23 на чемпіонаті світу 3х3: розклад матчів та відеотрансляція 13 вересня
Українці зіграють завершальні зустрічі групового етапу в Монголії
Чемпіонат світу 3х3: жіноча збірна України U-23 – друга в групі після першого ігрового дня Чемпіонат світу 3х3: жіноча збірна України U-23 – друга в групі після першого ігрового дня
Поточне турнірне становище чоловічої та жіночої молодіжних команд
Чоловіча збірна України U-23 програла Іспанії на старті чемпіонату світу 3х3 Чоловіча збірна України U-23 програла Іспанії на старті чемпіонату світу 3х3
Українці розпочали виступ на світовій першості в Улан-Баторі
Жіноча збірна України U-23 виграла в Австрії у стартовому матчі ЧС-2024 3х3 Жіноча збірна України U-23 виграла в Австрії у стартовому матчі ЧС-2024 3х3
Українки з перемоги розпочали виступ в Улан-Баторі
Збірні України U-23 на чемпіонаті світу 3х3: розклад матчів та відеотрансляція
Відео 10.09.2024
Збірні України U-23 на чемпіонаті світу 3х3: розклад матчів та відеотрансляція
Жіноча і чоловіча команди проведуть ігри першого дня ЧС-2024 3х3
Визначились склади збірних України U-23 на чемпіонат світу 3x3 Визначились склади збірних України U-23 на чемпіонат світу 3x3
Чоловіча і жіноча команди зіграють у вересні в монгольському Улан-Баторі
Переможне влучання Сушкіна — в топ-10 моментів чемпіонату світу 3х3 Переможне влучання Сушкіна — в топ-10 моментів чемпіонату світу 3х3
Гравець збірної України посів третє місце в хіт-параді
Фінальний етап Кубку України 3х3: символічні збірні Фінальний етап Кубку України 3х3: символічні збірні
На столичній Контрактовій площі відбулись останні в літньому сезоні змагання з баскетболу 3х3
Відео вирішального матчу фінального етапу Кубку України 3х3 Відео вирішального матчу фінального етапу Кубку України 3х3
Доля переможця фінального етапу вирішилась лише в овертаймі
Ярослав Ковальов: Хлопці реально заслуговували на медалі чемпіонату світу Ярослав Ковальов: Хлопці реально заслуговували на медалі чемпіонату світу
Тренер чоловічої збірної U-18 з баскетболу 3х3 Ярослав Ковальов прокоментував виступ своїх підопічних на світовій першості.
Владислав Лукінський: Обіцяв влучити дальній кидок — і я це зробив Владислав Лукінський: Обіцяв влучити дальній кидок — і я це зробив
MVP Кубку України з баскетболу 3х3 розповів за фінальний тур та літні змагання
На столичній Контрактовій площі пройшов фінальний етап Кубку України з баскетболу 3х3: велика фотогалерея На столичній Контрактовій площі пройшов фінальний етап Кубку України з баскетболу 3х3: велика фотогалерея
Визначено чемпіонів серед дорослих та переможці чемпіонату України в вікових категоріях U-18 та U-16
Ольга Алексейчик: Дуже пишаюсь дівчатками збірної U-18, вони моя друга сім'я Ольга Алексейчик: Дуже пишаюсь дівчатками збірної U-18, вони моя друга сім'я
Головний тренер жіночої збірної U-18 з баскетболу 3х3 – про підсумок чемпіонату світу
Чемпіонат світу 3х3 U-18: статистичні показники українських збірників Чемпіонат світу 3х3 U-18: статистичні показники українських збірників
Обидві українські збірні увійшли у топ-5 і показали кращі результати в історії.
ФБУ провела перший офіційний турнір 3х3 на візках ФБУ провела перший офіційний турнір 3х3 на візках
На кортах Контрактової площі Києва відбувся великий баскетбольний івент
Picture Together став володарем Кубку України 3х3 Picture Together став володарем Кубку України 3х3
Столична команда виграла фінал головного турніру сезону в овертаймі
Одеса мама виграла чемпіонат України 3х3 U-18, а IgotchU переміг у категорії U-16 Одеса мама виграла чемпіонат України 3х3 U-18, а IgotchU переміг у категорії U-16
У Києві визначилися чемпіони та призери України з баскетболу серед молодших команд
Кубок України 3х3 і ЧУ U-16 та U-18: фотогалерея групових етапів Кубок України 3х3 і ЧУ U-16 та U-18: фотогалерея групових етапів
Яскраві фотографії фінальних турів Кубку України з баскетболу 3х3 і чемпіонатів U-16 та U-18