Всі категорії новин
Зіркове підсилення: як збірна України грала з представниками НБА у складі

Зіркове підсилення: як збірна України грала з представниками НБА у складі

Національна збірна України отримала зіркове підсилення цього літа – наші представники у НБА Святослав Михайлюк та Олексій Лень допоможуть команді Айнарса Багатскіса. Михайлюк уже в команді і готується до матчів у липні, Лень найближчі матчі пропустить, але планує виступити за збірну України у серпні та на Євробаскеті-2022.

Читайте: Святослав Михайлюк зіграє за збірну України у найближчих матчах

ФБУ вирішила згадати, як раніше збірна України грала з представниками НБА у складі.

Святослав Михайлюк – 2 матчі у статусі гравця НБА

Олексій Лень – 2 матчі у статусі гравця НБА

Якщо у Леня наразі лише два матчі за збірну України, то Михайлюк зіграв шість, але чотири з них на чемпіонаті світу 2014 року ще до поїздки у США.

Таким чином, Лень та Михайлюк у статусі гравців НБА зіграли за збірну України по два матчі – це був відбір на чемпіонат світу 2019 року і історичний домашній матч проти Іспанії, коли ми в Києві перемогли 76:65, а також гра проти Чорногорії, де ми поступились 84:90 та зрештою не поїхали на чемпіонат світу.

Лень у тих двох іграх в середньому набирав 10,5 очок, робив 6,0 підбирань, 1,5 передач. Михайлюк зіграв більш яскраво – 18,5 очок за гру, 4,0 підбирання, 2,5 передач, 2,5 перехоплень.

Цього літа Лень та Михайлюк можуть покращити свою статистику, а збірна України одержати не одну яскраву перемогу з гравцями НБА у своєму складі.

А як ми грали з гравцями з-за океану раніше? Фактично, єдиним гравцем НБА, який не грав за збірну, став Віталій Потапенко. На початку 2000-х баскетболісти НБА часто відмовлялись їхати до збірної, не розуміючи необхідність їхати на Євробаскет та ризикувати своїм здоров'ям. Потапенко не був виключенням - кожні два роки його чекали у збірній на Євробаскеті, але отримувала відмовки - травма, підписання нового контракту, вимога дозвільного листа від клубу НБА…

Ще одним нашим представником НБА, який не зіграв за збірну, став Олександр Волков, але він покинув США у 1992 році, а збірна України вперше зібралась лише наступного року. Решта українських гравців НБА до збірної приїздила.

Станіслав Медведенко – 3 матчі у статусі гравця НБА

Найуспішніший український гравець в НБА – двократний чемпіон у складі Лейкерс провів за океаном 7 сезонів з 2000 по 2007 роки за які зіграв 263 гри. Пік кар'єри в Америці для Медведенка - сезон 2003-2004: 68 ігор, 38 - в старті, 21.2 хвилин і 8.3 очок в середньому за матч у складі Лейкерс.

За весь цей час у збірній України Медведенко з'явився одного разу – допоміг національній команді на чемпіонаті Європи 2005 року. Той Євробаскет став невдалим для команди – три поразки в трьох матчах на груповій стадії від Італії 62:99, Німеччини 58:84 та россії 74:86.

Медведенко у всіх трьох матчах відіграв більше ніж 20 хвилин (в середньому 24:40 хвилини), набирав 12,3 очок, робив 4,3 підбирання.

Олексій Печеров – 6 матчів у статусі гравця НБА

Кар'єра нашого центрового за океаном почалася в сезоні 2007-2008 і тривала три сезони, за які він провів 111 матчів (5 у старті) в складі двох різних команд - Вашингтона і Міннесоти.

Влітку 2010 року він уже перебрався з США до італійського Мілану, а ось в 2009 році грав на національну збірну в якості гравця НБА.

Читайте: Айнарс Багатскіс: Приїзд Михайлюка — це як ковток свіжого повітря

Тоді збірна України провела шість матчів групового раунду вильоту за право залишитись у Дивізіоні А. Суперниками були збірні Угорщини, Естонії та Чехії. Здобувши чотири перемоги у шести матчах, Україна залишилась у Дивізіоні А, щоб за два роки відібратись на чемпіонат Європи 2011 року.

У тих матчах 2009 року Печеров у середньому грав 27:20 хвилин, а проти Естонії взагалі зіграв 42 хвилини (з овертаймом). Його показники склали 16,8 очок та 9,7 підбирань. Кращим матчем стала та сама гра проти Естонії з 29 очками та 17 підбираннями, а також матч проти Угорщини трьома днями раніше, де він за 23 хвилини на майданчику набрав 28 очок та зробив 17 підбирань.

Кирило Фесенко – 14 матчів у статусі гравця НБА

Талановитий центровий провів у НБА 5 сезонів, але реалізувати свій потенціал завадили травми. Більшість часу кар’єри Фесенко провів в Юті - чотири сезони, 135 матчів, 2,3 очки і 2 підбирання в середньому за гру. Завершував свою кар'єру в НБА Кирило в складі Індіани - 3 матчі за сезон 2011-2012.

За час своїх виступів у НБА Фесенко трічі приїздив до збірної України, зігравши 14 матчів. Він був у складі збірної України у 2009 році, коли команда разом з ним та Олексієм Печеровим виборола право залишитись у Дивізіоні А. Тоді Фесенко зіграв 3 матчі, в середньому граючи 19:00 хвилин, набираючи 7,3 очки та роблячи 4,7 підбирань. З Фесенко збірна України виграла лише один матч з трьох.

Влітку 2010 року Фесенко допомагав національній збірній у відборі на Євробаскет-2011, зігравши шість матчів (двічі з Угорщиною та Боснією, по разу з Великобританією та Македонією). З Фесенко збірна України виграла три матчі з шести. Тоді наша збірна з восьми матчів виграла три, стала четвертою у відбірко вій группі, але завдяки розширенню чемпіонату Європи до 24 команд потрапила на Євробаскет.

Останні п’ять своїх матчів за збірну у якості гравця НБА Фесенко зіграв якраз на чемпіонаті Європи 2011 року. Тоді наша команда лише за додатковими показниками не вийшла до плейоф, вигравши два матчі з п’яти, але поступившись у ключовій грі грузинам.

Кирило Фесенко відіграв у середньому 9:36 хвилин за матч, набирав 5,0 очок, робив 2,4 підбирання.

В'ячеслав Кравцов – 18 матчів у статусі гравця НБА

Рекордсмен за кількістю зіграних матчів за збірну України В'ячеслав Кравцов завжди з радістю приїздить до розташування національної збірної і період виступів у НБА не став виключенням. Щоправда, провів він в США лише два сезони, але цього вистачило, щоб у статусі гравця НБА зіграти 18 матчів.

Кравцов підписав контракт з Детройтом у липні 2012 року, після чого відправився до збірної, за яку зіграв у всіх восьми матчах кваліфікації на Євробаскет-2013. У групі з Угорщиною, Австрією, Хорватією та Кіпром збірна України здобула шість перемог у восьми іграх і впевнено з другого місця кваліфікувалась на чемпіонат Європи. Кравцов у тих іграх в середньому грав 22:22 хвилини, набирав 8 очок та робив 5,8 підбирань.

Зіграв Кравцов і на історичному для нас чемпіонаті Європи 2013 року, коли команда Майка Фрателло стала шостою. На першому етапі українці поступились лише Франції, але обіграли Бельгію, Великобританію, Німеччину та Ізраїль. На другому етапі українці завдали поразки переможцям групи Сербії і попри поразки від Латвії та Литви вийшли до чвертьфіналу. Там наша команда програла Хорватії 72:84, виграла у Італії 66:58 та поступилась Словенії 66:69 в матчі за 5-е місце. Але цього вистачило, щоб відібратись на чемпіонат світу-2014.

Кравцов на тому чемпіонаті Європи в середньому грав 18:42 хвилин, набирав 7,4 очки, робив 4,5 підбирань. В'ячеслав став першим серед усіх гравців Євробаскету за блок-шотами (2,0 в середньому за гру).

На чемпіонат світу-2014 Кравцов вже їхав у статусі безробітного – він травмувався весною, довго відновлювався, тому контракт з ним не продовжили. Українець після чемпіонату світу провів сезон у Китаї, безуспішно намагався повернутись до США, але зрештою провів успішну частину своєї кар’єри у Європі.

Повернення Святослава Михайлюка в офіційних матчах ми чекаємо вже цього тижня - 1 липня о 19:00 розпочнеться гра у Ризі між збірними України та Грузії у відборі на ЧС-2023. Квитки на домашні матчі збірної України ще є в продажу

Новини по темі
Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА
Національна збірна України втратила одну позицію після матчів в лютому
Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі
Головний тренер збірної України підбив підсумки першого вікна кваліфікації Євробаскету-2025
Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025 Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025
Розігруючий збірної України — в топі за одним з ключових статистичних показників
Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні
Головний тренер та гравець збірної України — про матч проти Португалії
Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025 Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Перше відбіркове вікно збірна Україна завершила без перемог
Перший матч за 24 роки: історія протистоянь України та Португалії Перший матч за 24 роки: історія протистоянь України та Португалії
Національні команди зіграють у відборі на Євробаске-2025
В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями
Відбулись зміни в двох історичних рейтингах кращих гравців національної збірної України
Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ
Національна команда підтримала українських героїв та запросила на гру проти Португалії
Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія! Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія!
Чоловіча національна команда зіграє у відборі на Євробаскет-2025 в Ризі
Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025 Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча збірна України знаходиться на останньому місці після стартового туру в своїй групі
Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть
Головний тренер та капітан збірної України — про матч проти Словенії
Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025 Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча національна збірна з поразки розпочала кваліфікацію на чемпіонат Європи
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Відео 22.02.2024
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Національна команда стартує у новому відбірковому циклі