Всі категорії новин
Головні моменти баскетбольного 2023 року

Головні моменти баскетбольного 2023 року

Переддень Нового року – традиційний момент для того, щоб згадати, яким був рік, що минає; його позитивні та негативні моменти; особистостей та події, які ми будемо згадувати.

Сайт ФБУ пропонує згадати головні моменти баскетбольного 2023 року, якими ми запам'ятаємо рік, що добігає свого завершення.

Зміна тренера в національній збірній

В лютому чоловіча національна збірна завершила свої виступи у відборі на ЧС-2023, не зумівши пробитись на світову першість. Ці матчі стали останніми на чолі збірної латвійського тренера Айнарса Багатскіса, якого змінив вітчизняний тренер Віталій Степановський.

Дебютні офіційні матчі новий тренер провів влітку – збірна зіграла в Стамбулі у пре-олімпійському кваліфікаційному турнірі, де дійшла до півфіналу.

Віталій Степановський: До першого вікна відбору на Євробаскет-2025 розширений ростер вже складено

Попри відсутність багатьох гравців з різних причин, зміни в грі збірної були помітні і ця команда сподобалась, а головне, що і гравцям сподобалось працювати з новим тренерським штабом, тому з нетерпінням очікуємо старту відбору на Євробаскет-2025 в лютому.

Топ-10 моментів збірної України в пре-кваліфікації Олімпіади

Успіхи гравців національної збірної у Європі

В контексті національної збірної не можна не відмітити клубні успіхи гравців в цьому році. Пішли на підвищення молоді таланти збірної, які були ключовими в матчах в Стамбулі – Олександр Ковляр після вдалого сезону в Калеві і матчів за збірну отримав шанс в сильнішій лізі Європи в Іспанії, де разом з Артемом Пустовим грає в Обрадойро; Андрій Войналович наразі має значну роль в польському Шльонську, який грає у Єврокубку.

В тому ж Єврокубку грають наші збірники в складі Прометея – в минулому сезоні команда дійшла до півфіналу турніру, а в цьому сезоні команда впевнено крокує до виходу в плей-оф.

Окремо варто відмітити, що вперше в історії нашого баскетболу одразу троє українців грають в клубах НБА – Олексій Лень є гравцем ротації Сакраменто, Святослав Михайлюк отримав контракт в Бостоні, а буквально днями шанс в найсильнішій лізі світу отримав Дмитро Скапінцев, який вже встиг провести два матчі за Нью-Йорк.

Дмитро Скапінцев: Коли дізнався про контракт з Нью-Йорк Нікс, не міг в це повірити

Кравцов – рекордсмен збірної за набраними очками

Легендарний для нашого баскетболу гравець, капітан збірної В'ячеслав Кравцов влітку встановив рекорд збірної України за кількістю набраних очок. Сталося це у півфінальному матчі олімпійського прекваліфікаційного турніру проти Хорватії.

Кравцов дебютував за національну команду 16 вересня 2006 року і з того часу провів рекордні 82 матчі за національну команду, тримаючи рекорд за підбираннями (375 підбирань) та тепер і рекорд за набраними очками. На сьогодні орієнтиром є його 603 очка.

Рекордсмени збірної України з баскетболу за набраними очками:

В'ячеслав Кравцов – 603 очки
Сергій Ліщук – 596
Леонід Яйло – 558
Олександр Лохманчук – 545
Олександр Окунський – 483

Нажаль, в цьому матчі Кравцов зазнав серйозної травми і до сих пір відновляється, пропускаючи сезон.

Ягупова виграла Євролігу

В квітні капітану жіночої збірної України Аліні Ягуповій підкорилась нова вершина клубної кар’єри – вона виграла Євролігу.

Третій сезон поспіль з Фенербахче вона вийшла до Фіналу чотирьох Євроліги, вдруге поспіль зіграла у фіналі і вперше виграла. За цей час вона двічі визнавалась MVP Євроліги, за підсумками минулого сезону вона третій раз поспіль потрапила до символічної збірної турніру.

Влітку Аліна покинула Фенербахче, повернувшись до іншого турецького клубу Мерсін Чукурови, але на днях залишила і цей клуб. Де Ягупова продовжить кар’єру поки не оголошено.

Невдалий рік жіночої збірної

Для жіночої збірної цей рік виявився не таким вдалим – у лютому ще команда Срджана Радуловича хоча і виграла два матчі відбору на Євробаскет-2023, але не потрапила на чемпіонат Європи – ставши другою в групі наша команда за додатковими показниками не увійшла до числа команд, що отримували путівки на континентальну першість.

В листопаді вже під керівництвом Євгена Мурзіна і без кількох лідерок збірної, в тому числі травмованої на той момент Аліни Ягупової, наша збірна з двох поразок розпочала відбір на Євробаскет-2025 і тепер в наступному році має докласти серйозних зусиль, щоб претендувати на поїздку на чемпіонат Європи.

Євген Мурзін: Три чверті володіли ініціативою та притримувались плану, але в четвертій пропустили 35 очок

З позивного відзначимо гру молодих українок – Євгенія Путра вдало дебютувала за збірну і входить до ростеру британського клубу Календонія Гладіаторс, який дійшов до плей-оф Єврокубку і йде одним з лідерів чемпіонату Великобританії. Дар'я Дубнюк вже є стабільним гравцем основи збірної, а цей сезон вдало грає у Чехії. У США багатообіцяюче розвивається кар’єра Катерини Коваль та Дар'ї Бірюк. Однією з кращих скорерів вітчизняної Суперліги є молода українка Анжеліка Ляшко, яка поки більше виступає за збірну 3х3, але має всі шанси стати важливим гравцем збірної 5х5.

Євгенія Путра: Дуже нервувала, але зіграти за збірну України — дуже крутий досвід

Збірна 3х3 повертається до еліти

Цей рік став роком повернення жіночої збірної України до еліти світового баскетболу 3х3. Команда під керівництвом Юрія Процюка виступила в Світовій серії, де на одному з етапів виборола бронзу. Збірна вийшла на чемпіонат Європи, де увійшла до топ-10, зіграла на Європейських іграх.

Важливим буде наступний рік для команди – завдяки виступам цьогоріч наша збірна зберігає шанси зіграти у кваліфікації на Олімпіаду, а ще завдяки місцю в топ-20 світового рейтингу ми повернемось на чемпіонат світу.

Жіноча збірна України 3х3 зберігає шанси зіграти на Олімпіаді-2024

Медалі молодіжної збірної

Молодіжні збірні цього літа не надто радували нас своїми результатами – всі шість команд залишились у Дивізіонах В у своїх категоріях, але не можна не відзначити чоловічу молодіжну збірну.

Команда під керівництвом Дмитра Забірченка завоювала бронзові нагороди чемпіонату Європи в Північній Македонії, продемонструвавши яскраву гру. Лідер команди Олександр Кобзистий увійшов до символічної збірної Євробаскету.

Олександр Кобзистий увійшов до символічної п'ятірки Євробаскету U-20 у Дивізіоні Б

Це третя медаль Євробаскету U-20 для українських чоловічих збірних у дивізіоні Б. Раніше українці здобували срібло у 2007-му та бронзу у 2014-му роках.

Цей результат не дозволив Україні вийти до Дивізіону А, куди за підсумком чемпіонату цього року виходили лише дві збірні.

Дмитро Забірченко: На чемпіонаті Європи ми билися з першої до останньої секунди турніру

Будівельник здобув рекордне чемпіонство і зник

Найтитулованіший клуб України столичний Будівельник виграв минулий сезон Суперліги, завоювавши 11-й титул чемпіона країни.

В сезоні без плей-оф команда Дмитра Забірченка виграла 31 з 32 матчів, заслужено ставши першою.

Захистити свій титул Будівельник не зумів – в грудні команда сповістила ФБУ про рішення знятись через фінансові проблеми. На той момент кияни були другими в чемпіонаті з 10 перемогами в 13 матчах, а в останньому баблі перед зняттям завдали першої поразки в сезоні Дніпру.

Варто відзначити, що в цьому році, який є другим з початку повномасштабної війни в Україні, знаття Будівельника стало єдиним серед професійних клуб країни.

Конкурентні чемпіонати, повернення гравців

Незважаючи на війну, постійні обстріли та тривоги, Федерація баскетболу проводить чемпіонати України і варто відзначити, що цей сезон є сильнішим за попередній.

В чоловічій Суперлізі піднялись до еліти фіналісти Вищої ліги Рівне та Кривбас, у нас є конкурентний чемпіонат, де окрім матчів лідера Дніпра всі інші матчі доволі непередбачувані (навіть Кривбас, який ще не вигравав в сезоні, в останньому баблі був близький в двох матчах до перемоги).

Визначено символічну збірну першої частини сезону Суперліги Favbet

В жіночій Суперлізі схожа ситуація – 6 команд є доволі конкурентними між собою і зовсім неясно, хто стане чемпіоном – Київ-Баскет не програв жодного матчу, але діючий чемпіон Франківськ-Прикарпаття (минулого сезону команда вперше в історії стала чемпіоном) націлений захистити титул, амбітні плани у Рівного, одеського Інтерхіма, столичного Динамо та Вінниці.

В цьому сезоні все більше повертається наших гравців та гравчинь з Європи, приїздять легіонери більш високого рівня, що позитивно позначається на рівні першостей.

А ще ми в кроці до повернення глядачів на трибуни – Федерація баскетболу України була одним з основним лобістів цього питання і наприкінці року Кабмін доручив Міністерству молоді та спорту розробити критерії повернення вболівальників.

Мінмолодьспорт розробило порядок узгодження та проведення спортивних змагань з глядачами

ВЮБЛ

На початку року ФБУ повернула проведення чемпіонату України серед юнаків та дівчат ВЮБЛ. Минулий сезон вийшов непростим, адже в країні продовжується війна, але федерація робить все можливе для того, щоб баскетбол в країні жив і діти мали можливість змагатись.

Вдалим стало рішення провести першим етапом ВЮБЛ відкритий чемпіонат (першість) області, система проведення якого залишалась на розсуд та рішення обласної/місцевої федерації, враховуючи вікові групи, кількість команд юнаків і дівчат в регіоні.

Це дало можливість зіграти команд міст та містечок, які раніше по різним причинам не брали участі в чемпіонатах України ВЮБЛ. Загалом на першому етапі в минулому сезоні ВЮБЛ cтартували 568 команд, на другому всеукраїнському етапі зіграло 139 команд (103 у хлопців та 36 у дівчат).

В цьому сезоні ще нема даних по кількості учасників на першому етапі ВЮБЛ, але наразі у дівчат на другий етап заявилось 48 команд, а у хлопців попередньо вже більше 140 команд виявили бажання зіграти на другому етапі ВЮБЛ.

Розпочинається другий етап ВЮБЛ серед дівчат

І чемпіонатом України ВЮБЛ дитячий баскетбол в Україні не обмежується – в грудні стартувала Шкільна ліга для учнів всіх закладів загальної освіти України. Реєстрація команд відбувається до 1 лютого.  

Стартує Всеукраїнська шкільна ліга

Допомога військовим та їх сім'ям

Всі баскетбольні успіхи українського баскетболу, проведення змагань, матчів були б неможливі без ЗСУ, яким ми не втомлюємось дякувати не лише на словах.

В'ячеслав Бобров доєднався до збору на порох до куль для снайперів з Бахмуту

Багато гравців, тренерів, суддів та інших членів баскетбольної родини невтомно продовжують боронити нашу землю і допомога їм, донати – це найменше, що кожен з нас повинен робити в цей час.

Олексій Лень: У мене є власний фонд. Я допомагаю біженцям з України

Змагання Кубку України з баскетболу 3х3 в цьому році були присвячені пам'яті загиблих Захисників України. Протягом кожного туру вшановувалась пам'ять українських героїв, які поклали своє життя задля свободи України, а призовий фонд кожного туру передавався родинам загиблих Героїв в містах, де відбувались змагання.

Денис Лукашов: Спортсмени мають нагадувати всьому світу, що в Україні продовжується війна

50% призового фонду літнього чемпіонату України, а також заявочні внески ФБУ та учасники Чемпіонату України передавали через Фонд United24 для ЗСУ.

На початку цього сезону баскетбольна спільнота збирали на дрон Dji Mavic 3T та комплектуючі нашому другу і арбітру, який наразі служить у лавах ЗСУ Андрію Менько.

Смерть Віктора Кобзистого

Кінець року приніс ще одну жахливу втрату для українського баскетболу через війну.

29 грудня росія здійснила масовану ракетну атаку на великі міста України і одним з загиблих став 44-річний Віктор Кобзистий – екс-гравець національної збірної, тренер, екс-президент баскетбольного клубу Кремінь.

Новини по темі
ФІБА продовжила відсторонення росії та Білорусі до грудня 2024-го ФІБА продовжила відсторонення росії та Білорусі до грудня 2024-го
Відсторонення продовжено до наступного засідання центральної ради
Команда Франківськ-Прикарпаття U-15 стала другою в Суперфіналі EGBL Команда Франківськ-Прикарпаття U-15 стала другою в Суперфіналі EGBL
Українська команда успішно виступила на турнірі в Литві
Вітаємо президента ФБУ Михайла Бродського з Днем народження! Вітаємо президента ФБУ Михайла Бродського з Днем народження!
Сьогодні свій День народження відзначає президент ФБУ Михайло Бродський.
Помер легенда рівненського баскетболу Сергій Шемосюк Помер легенда рівненського баскетболу Сергій Шемосюк
Не стало засновника Пульсара та баскетбольної школи Рівненщини
Вітаємо Олександра Волкова з ювілеєм! Вітаємо Олександра Волкова з ювілеєм!
Легендарний український баскетболіст святкує 60-річчя
Вітаємо з ювілеєм Володимира Драбіковського Вітаємо з ювілеєм Володимира Драбіковського
Генеральний секретар ФБУ святкує 65-ювілей
Помер чемпіон Європи та призер чемпіонату світу Вадим Гладун Помер чемпіон Європи та призер чемпіонату світу Вадим Гладун
Вадим Гладун пішов з життя на 87 році життя після сердцевого нападу
Прощання з Володимиром Єрмаковим та Артемом Козаченко відбудеться у Києві 26 лютого Прощання з Володимиром Єрмаковим та Артемом Козаченко відбудеться у Києві 26 лютого
Юні українські баскетболісти стали жертвами озброєного нападу в Німеччині
Старий Луцьк провів благодійний турнір Разом до Перемоги Старий Луцьк провів благодійний турнір Разом до Перемоги
БК Старий Луцьк-Університет та друзі клубу збирали кошти для ЗСУ
Артем Козаченко помер у лікарні Артем Козаченко помер у лікарні
18-річний український баскетболіст став другою жертвою нападу
ФБУ висловила подяку опікуну та школі Володимира Єрмакова та Артема Козаченко ФБУ висловила подяку опікуну та школі Володимира Єрмакова та Артема Козаченко
Федерація баскетболу України висловлює свою щиросердну подяку Марсіну Хансену та школі ART GIANTS DŨSSELDORF
Володимир Драбіковський: У гравця збірної на першому місці має бути патріотизм Володимир Драбіковський: У гравця збірної на першому місці має бути патріотизм
Генеральний секретар Федерації баскетболу України рішення щодо жорсткого покарання гравців, які без поважної причини не прибудуть у розташування збірної.
Помер олімпійський чемпіон Анатолій Поливода Помер олімпійський чемпіон Анатолій Поливода
На 77 році життя не стало легендарного українського баскетболіста.
Баскетболіста Бориса Завацького визволено з полону Баскетболіста Бориса Завацького визволено з полону
Борис Завацький на початку 2000-х грав у Вищій лізі за харківський Політехнік, а в 1999 році ставав чемпіоном України з баскетболу 3х3, а днями повернувся з полону, в якому перебував 21 місяць.
А ти займаєшся спортом? Візьми участь у всеукраїнському опитуванні А ти займаєшся спортом? Візьми участь у всеукраїнському опитуванні
Міністерство молоді та спорту України працює над тим, щоб якомога більше людей в Україні займалися спортом.
Баскетбольний календар 2024: головні події року Баскетбольний календар 2024: головні події року
Розповідаємо, коли заплановані головні баскетбольні події року
Головні моменти баскетбольного 2023 року Головні моменти баскетбольного 2023 року
Згадуємо разом, яким нам запам’ятається рік, що минає.
З Новим роком! З Новим роком!
Сподіваємось, 2024-й подарує найголовніше - перемогу і мир.
П'ять матчів року в українському баскетболі, які варто передивитись П'ять матчів року в українському баскетболі, які варто передивитись
Підбірка баскетбольних матчів в українському баскетболі за 2023 рік, які варто переглянути ще раз в очікуванні нових яскравих емоцій